Year 10 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 exponentials & logarithms worksheet.
Year 10 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Write 27 = 128 in logarithm form.
Answer: log₂ 128 = 7
ax = y means logₐ y = x.
2.Evaluate log₅ 25.
Answer: 2
52 = 25
3.Evaluate log₁₀ 1000.
Answer: 3
103 = 1000
4.Evaluate log₂ 32.
Answer: 5
25 = 32
5.Write 34 = 81 in logarithm form.
Answer: log₃ 81 = 4
ax = y means logₐ y = x.
6.Evaluate log₂ 16.
Answer: 4
24 = 16
7.Write 31 = 3 in logarithm form.
Answer: log₃ 3 = 1
ax = y means logₐ y = x.
8.Evaluate log₁₀ 10.
Answer: 1
101 = 10
9.Write 53 = 125 in logarithm form.
Answer: log₅ 125 = 3
ax = y means logₐ y = x.
10.Evaluate log₁₀ 10000.
Answer: 4
104 = 10000
11.Evaluate log₃ 81.
Answer: 4
34 = 81
12.Evaluate log₃ 27.
Answer: 3
33 = 27
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.