Year 12 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 12 exponentials & logarithms worksheet.
Year 12 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Evaluate log₁₀ 100.
Answer: 2
102 = 100
2.Write 21 = 2 in logarithm form.
Answer: log₂ 2 = 1
ax = y means logₐ y = x.
3.Evaluate log₁₀ 10.
Answer: 1
101 = 10
4.Evaluate log₃ 81.
Answer: 4
34 = 81
5.Evaluate log₂ 2.
Answer: 1
21 = 2
6.Evaluate log₅ 625.
Answer: 4
54 = 625
7.Evaluate log₃ 3.
Answer: 1
31 = 3
8.Evaluate log₂ 8.
Answer: 3
23 = 8
9.Write 51 = 5 in logarithm form.
Answer: log₅ 5 = 1
ax = y means logₐ y = x.
10.Write 31 = 3 in logarithm form.
Answer: log₃ 3 = 1
ax = y means logₐ y = x.
11.Write 52 = 25 in logarithm form.
Answer: log₅ 25 = 2
ax = y means logₐ y = x.
12.Write 53 = 125 in logarithm form.
Answer: log₅ 125 = 3
ax = y means logₐ y = x.
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.