Year 3 Money Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 3 money worksheet.
Year 3 Money Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Write answers in dollars and cents.
1.Jayden buys 3 juices at $2.50 each and pays with $50.00. How much change should Jayden receive?
Answer: $42.50
- 3 × $2.50 = $7.50
- $50.00 − $7.50 = $42.50
2.Mason pays for a bread costing $3.45 with $20.00. How much change does Mason get?
Answer: $16.55
- $20.00 − $3.45 = $16.55
3.Ethan buys 2 pencils at $1.15 each and pays with $10.00. How much change should Ethan receive?
Answer: $7.70
- 2 × $1.15 = $2.30
- $10.00 − $2.30 = $7.70
4.Priya buys 4 sandwichs at $5.50 each and pays with $10.00. How much change should Priya receive?
Answer: $-12.00
- 4 × $5.50 = $22.00
- $10.00 − $22.00 = $-12.00
5.Ava buys 2 milks at $2.85 each and pays with $10.00. How much change should Ava receive?
Answer: $4.30
- 2 × $2.85 = $5.70
- $10.00 − $5.70 = $4.30
6.Hunter buys 4 pencils at $1.15 each and pays with $20.00. How much change should Hunter receive?
Answer: $15.40
- 4 × $1.15 = $4.60
- $20.00 − $4.60 = $15.40
7.Isla pays for a apple costing $0.80 with $20.00. How much change does Isla get?
Answer: $19.20
- $20.00 − $0.80 = $19.20
8.Tom pays for a bread costing $3.45 with $10.00. How much change does Tom get?
Answer: $6.55
- $10.00 − $3.45 = $6.55
9.Leo buys 4 breads at $3.45 each and pays with $50.00. How much change should Leo receive?
Answer: $36.20
- 4 × $3.45 = $13.80
- $50.00 − $13.80 = $36.20
10.Zoe buys 4 bananas at $0.65 each and pays with $50.00. How much change should Zoe receive?
Answer: $47.40
- 4 × $0.65 = $2.60
- $50.00 − $2.60 = $47.40
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.