Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 5 volume & capacity worksheet.
Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
2.A rectangular prism is 2 cm long, 11 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 66 cm3
- V = length × width × height = 2 × 11 × 3
- = 66 cm3
3.A rectangular prism is 13 cm long, 8 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 208 cm3
- V = length × width × height = 13 × 8 × 2
- = 208 cm3
4.A rectangular prism is 11 cm long, 10 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 660 cm3
- V = length × width × height = 11 × 10 × 6
- = 660 cm3
5.A rectangular prism is 5 cm long, 6 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 180 cm3
- V = length × width × height = 5 × 6 × 6
- = 180 cm3
6.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
7.A rectangular prism is 9 cm long, 7 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 252 cm3
- V = length × width × height = 9 × 7 × 4
- = 252 cm3
8.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
9.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 162 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 6
- = 162 cm3
10.A rectangular prism is 3 cm long, 5 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 135 cm3
- V = length × width × height = 3 × 5 × 9
- = 135 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.