Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 5 volume & capacity worksheet.
Year 5 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
2.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
3.A rectangular prism is 2 cm long, 6 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 84 cm3
- V = length × width × height = 2 × 6 × 7
- = 84 cm3
4.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
5.A rectangular prism is 13 cm long, 11 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 286 cm3
- V = length × width × height = 13 × 11 × 2
- = 286 cm3
6.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
7.A rectangular prism is 8 cm long, 4 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 128 cm3
- V = length × width × height = 8 × 4 × 4
- = 128 cm3
8.A rectangular prism is 11 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 132 cm3
- V = length × width × height = 11 × 4 × 3
- = 132 cm3
9.A rectangular prism is 4 cm long, 9 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 180 cm3
- V = length × width × height = 4 × 9 × 5
- = 180 cm3
10.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.