Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 mean, median, mode & range worksheet.
Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 14, 13, 16, 41, 38, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.5; median 15; mode 13; range 28
- Mean: 135 ÷ 6 = 22.5
- Ordered: 13, 13, 14, 16, 38, 41 → median 15
- Mode: 13
- Range: 41 − 13 = 28
2.Data: 8, 8, 38, 47, 22, 1, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.43; median 22; mode 8 and 47; range 46
- Mean: 171 ÷ 7 = 24.43
- Ordered: 1, 8, 8, 22, 38, 47, 47 → median 22
- Mode: 8 and 47
- Range: 47 − 1 = 46
3.Data: 4, 46, 29, 33, 36, 46. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 32.33; median 34.5; mode 46; range 42
- Mean: 194 ÷ 6 = 32.33
- Ordered: 4, 29, 33, 36, 46, 46 → median 34.5
- Mode: 46
- Range: 46 − 4 = 42
4.Data: 44, 32, 19, 9, 2, 48, 7, 46. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.88; median 25.5; mode no mode; range 46
- Mean: 207 ÷ 8 = 25.88
- Ordered: 2, 7, 9, 19, 32, 44, 46, 48 → median 25.5
- Mode: no mode
- Range: 48 − 2 = 46
5.Data: 38, 15, 12, 36, 39, 26, 13, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.13; median 20.5; mode no mode; range 27
- Mean: 193 ÷ 8 = 24.13
- Ordered: 12, 13, 14, 15, 26, 36, 38, 39 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 39 − 12 = 27
6.Data: 40, 36, 6, 6, 36, 37. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.83; median 36; mode 6 and 36; range 34
- Mean: 161 ÷ 6 = 26.83
- Ordered: 6, 6, 36, 36, 37, 40 → median 36
- Mode: 6 and 36
- Range: 40 − 6 = 34
7.Data: 4, 12, 46, 13, 30, 40. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.17; median 21.5; mode no mode; range 42
- Mean: 145 ÷ 6 = 24.17
- Ordered: 4, 12, 13, 30, 40, 46 → median 21.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 4 = 42
8.Data: 45, 16, 14, 26, 26, 42, 21, 46. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.5; median 26; mode 26; range 32
- Mean: 236 ÷ 8 = 29.5
- Ordered: 14, 16, 21, 26, 26, 42, 45, 46 → median 26
- Mode: 26
- Range: 46 − 14 = 32
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: