Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 mean, median, mode & range worksheet.
Year 6 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 34, 30, 44, 21, 22, 43, 4. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28.29; median 30; mode no mode; range 40
- Mean: 198 ÷ 7 = 28.29
- Ordered: 4, 21, 22, 30, 34, 43, 44 → median 30
- Mode: no mode
- Range: 44 − 4 = 40
2.Data: 40, 50, 50, 48, 37, 9, 10. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 34.86; median 40; mode 50; range 41
- Mean: 244 ÷ 7 = 34.86
- Ordered: 9, 10, 37, 40, 48, 50, 50 → median 40
- Mode: 50
- Range: 50 − 9 = 41
3.Data: 49, 48, 42, 4, 21, 38, 13, 22. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.63; median 30; mode no mode; range 45
- Mean: 237 ÷ 8 = 29.63
- Ordered: 4, 13, 21, 22, 38, 42, 48, 49 → median 30
- Mode: no mode
- Range: 49 − 4 = 45
4.Data: 18, 9, 7, 24, 27, 49, 38, 25. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.63; median 24.5; mode no mode; range 42
- Mean: 197 ÷ 8 = 24.63
- Ordered: 7, 9, 18, 24, 25, 27, 38, 49 → median 24.5
- Mode: no mode
- Range: 49 − 7 = 42
5.Data: 18, 46, 5, 45, 49, 11, 18. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.43; median 18; mode 18; range 44
- Mean: 192 ÷ 7 = 27.43
- Ordered: 5, 11, 18, 18, 45, 46, 49 → median 18
- Mode: 18
- Range: 49 − 5 = 44
6.Data: 17, 26, 15, 23, 24, 2, 1, 10. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 14.75; median 16; mode no mode; range 25
- Mean: 118 ÷ 8 = 14.75
- Ordered: 1, 2, 10, 15, 17, 23, 24, 26 → median 16
- Mode: no mode
- Range: 26 − 1 = 25
7.Data: 32, 4, 32, 7, 37, 22, 25, 40. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.88; median 28.5; mode 32; range 36
- Mean: 199 ÷ 8 = 24.88
- Ordered: 4, 7, 22, 25, 32, 32, 37, 40 → median 28.5
- Mode: 32
- Range: 40 − 4 = 36
8.Data: 31, 33, 29, 3, 23, 12, 39, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23.13; median 26; mode no mode; range 36
- Mean: 185 ÷ 8 = 23.13
- Ordered: 3, 12, 15, 23, 29, 31, 33, 39 → median 26
- Mode: no mode
- Range: 39 − 3 = 36
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: