Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
2.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
3.A rectangular prism is 5 cm long, 2 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 40 cm3
- V = length × width × height = 5 × 2 × 4
- = 40 cm3
4.A rectangular prism is 4 cm long, 9 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 252 cm3
- V = length × width × height = 4 × 9 × 7
- = 252 cm3
5.A rectangular prism is 14 cm long, 6 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 672 cm3
- V = length × width × height = 14 × 6 × 8
- = 672 cm3
6.A rectangular prism is 7 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 378 cm3
- V = length × width × height = 7 × 9 × 6
- = 378 cm3
7.A rectangular prism is 4 cm long, 10 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 4 × 10 × 3
- = 120 cm3
8.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
9.A rectangular prism is 13 cm long, 5 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 325 cm3
- V = length × width × height = 13 × 5 × 5
- = 325 cm3
10.A rectangular prism is 12 cm long, 12 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 720 cm3
- V = length × width × height = 12 × 12 × 5
- = 720 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.