Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 2 cm long, 6 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 36 cm3
- V = length × width × height = 2 × 6 × 3
- = 36 cm3
2.A triangular prism has a triangular end with base 8 cm and height 6 cm. The prism is 5 cm long. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- Area of the triangle = ½ × 8 × 6 = 24 cm2
- V = area of end × length = 24 × 5
- = 120 cm3
3.A rectangular prism is 7 cm long, 5 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 245 cm3
- V = length × width × height = 7 × 5 × 7
- = 245 cm3
4.A triangular prism has a triangular end with base 14 cm and height 7 cm. The prism is 8 cm long. Find its volume.
Answer: 392 cm3
- Area of the triangle = ½ × 14 × 7 = 49 cm2
- V = area of end × length = 49 × 8
- = 392 cm3
5.A triangular prism has a triangular end with base 24 cm and height 6 cm. The prism is 9 cm long. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- Area of the triangle = ½ × 24 × 6 = 72 cm2
- V = area of end × length = 72 × 9
- = 648 cm3
6.A triangular prism has a triangular end with base 6 cm and height 9 cm. The prism is 13 cm long. Find its volume.
Answer: 351 cm3
- Area of the triangle = ½ × 6 × 9 = 27 cm2
- V = area of end × length = 27 × 13
- = 351 cm3
7.A triangular prism has a triangular end with base 6 cm and height 9 cm. The prism is 14 cm long. Find its volume.
Answer: 378 cm3
- Area of the triangle = ½ × 6 × 9 = 27 cm2
- V = area of end × length = 27 × 14
- = 378 cm3
8.A triangular prism has a triangular end with base 18 cm and height 9 cm. The prism is 6 cm long. Find its volume.
Answer: 486 cm3
- Area of the triangle = ½ × 18 × 9 = 81 cm2
- V = area of end × length = 81 × 6
- = 486 cm3
9.A rectangular prism has a volume of 18 cm3. Its base is 3 cm by 3 cm. Find its height.
Answer: 2 cm
- Base area = 3 × 3 = 9 cm2
- Height = 18 ÷ 9 = 2 cm
10.A rectangular prism is 5 cm long, 3 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 5 × 3 × 8
- = 120 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.