Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 mean, median, mode & range worksheet.
Year 7 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 26, 39, 50, 45, 11, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 31.33; median 32.5; mode no mode; range 39
- Mean: 188 ÷ 6 = 31.33
- Ordered: 11, 17, 26, 39, 45, 50 → median 32.5
- Mode: no mode
- Range: 50 − 11 = 39
2.Data: 48, 29, 38, 7, 6, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.17; median 33.5; mode no mode; range 42
- Mean: 175 ÷ 6 = 29.17
- Ordered: 6, 7, 29, 38, 47, 48 → median 33.5
- Mode: no mode
- Range: 48 − 6 = 42
3.Data: 48, 3, 35, 1, 48, 26, 35. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28; median 35; mode 35 and 48; range 47
- Mean: 196 ÷ 7 = 28
- Ordered: 1, 3, 26, 35, 35, 48, 48 → median 35
- Mode: 35 and 48
- Range: 48 − 1 = 47
4.Data: 10, 30, 39, 5, 23, 44. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.17; median 26.5; mode no mode; range 39
- Mean: 151 ÷ 6 = 25.17
- Ordered: 5, 10, 23, 30, 39, 44 → median 26.5
- Mode: no mode
- Range: 44 − 5 = 39
5.Data: 15, 14, 37, 16, 24, 20, 4, 23. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 19.13; median 18; mode no mode; range 33
- Mean: 153 ÷ 8 = 19.13
- Ordered: 4, 14, 15, 16, 20, 23, 24, 37 → median 18
- Mode: no mode
- Range: 37 − 4 = 33
6.Data: 33, 7, 47, 8, 26, 41, 10, 38. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.25; median 29.5; mode no mode; range 40
- Mean: 210 ÷ 8 = 26.25
- Ordered: 7, 8, 10, 26, 33, 38, 41, 47 → median 29.5
- Mode: no mode
- Range: 47 − 7 = 40
7.Data: 3, 17, 36, 4, 43, 10, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 17.71; median 11; mode no mode; range 40
- Mean: 124 ÷ 7 = 17.71
- Ordered: 3, 4, 10, 11, 17, 36, 43 → median 11
- Mode: no mode
- Range: 43 − 3 = 40
8.Data: 13, 7, 19, 48, 33, 35, 38, 3. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.5; median 26; mode no mode; range 45
- Mean: 196 ÷ 8 = 24.5
- Ordered: 3, 7, 13, 19, 33, 35, 38, 48 → median 26
- Mode: no mode
- Range: 48 − 3 = 45
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: