Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x − 2y2 + 5x − 4y2
Answer: 3x − 6y2
- x terms: −2x + 5x = 3x
- y² terms: −2y2 − 4y2 = −6y2
2.Simplify: 3x − 4y + 7x − 2y
Answer: 10x − 6y
- x terms: 3x + 7x = 10x
- y terms: −4y − 2y = −6y
3.Simplify: x + 2y2 + 9x + 2y2
Answer: 10x + 4y2
- x terms: x + 9x = 10x
- y² terms: 2y2 + 2y2 = 4y2
4.Simplify: −x + 7y2 + 9x − 6y2
Answer: 8x + y2
- x terms: −x + 9x = 8x
- y² terms: 7y2 − 6y2 = y2
5.Simplify: x + 6y − x + 5y
Answer: 11y
- x terms: x − x = 0
- y terms: 6y + 5y = 11y
6.Simplify: 3x + 3y − 5x + 9y
Answer: −2x + 12y
- x terms: 3x − 5x = −2x
- y terms: 3y + 9y = 12y
7.Simplify: −3x − y2 + 5x + 6y2
Answer: 2x + 5y2
- x terms: −3x + 5x = 2x
- y² terms: −y2 + 6y2 = 5y2
8.Simplify: −4x − 6y − 2x − 2y
Answer: −6x − 8y
- x terms: −4x − 2x = −6x
- y terms: −6y − 2y = −8y
9.Simplify: 2x + 2y + 6x + y
Answer: 8x + 3y
- x terms: 2x + 6x = 8x
- y terms: 2y + y = 3y
10.Simplify: 5x + 5y + 3x + 6y
Answer: 8x + 11y
- x terms: 5x + 3x = 8x
- y terms: 5y + 6y = 11y
11.Simplify: −x + 8y2 − x + 5y2
Answer: −2x + 13y2
- x terms: −x − x = −2x
- y² terms: 8y2 + 5y2 = 13y2
12.Simplify: 5x + 2y2 + 4x + 9y2
Answer: 9x + 11y2
- x terms: 5x + 4x = 9x
- y² terms: 2y2 + 9y2 = 11y2
13.Simplify: −4x + y − 2x + 9y
Answer: −6x + 10y
- x terms: −4x − 2x = −6x
- y terms: y + 9y = 10y
14.Simplify: 4x + y2 + 2x + 2y2
Answer: 6x + 3y2
- x terms: 4x + 2x = 6x
- y² terms: y2 + 2y2 = 3y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.