Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x + 5x − 4x + x
Answer: −6x + 6x
- x terms: −2x − 4x = −6x
- x terms: 5x + x = 6x
2.Simplify: 7x + 3x + x − x
Answer: 8x + 2x
- x terms: 7x + x = 8x
- x terms: 3x − x = 2x
3.Simplify: 2x − 2x + 8x − x
Answer: 10x − 3x
- x terms: 2x + 8x = 10x
- x terms: −2x − x = −3x
4.Simplify: 8x + 2x + x − 5x
Answer: 9x − 3x
- x terms: 8x + x = 9x
- x terms: 2x − 5x = −3x
5.Simplify: 3x − 2x + 4x + 4x
Answer: 7x + 2x
- x terms: 3x + 4x = 7x
- x terms: −2x + 4x = 2x
6.Simplify: x + 6x − 4x + 8x
Answer: −3x + 14x
- x terms: x − 4x = −3x
- x terms: 6x + 8x = 14x
7.Simplify: 6x + 8x + x − 4x
Answer: 7x + 4x
- x terms: 6x + x = 7x
- x terms: 8x − 4x = 4x
8.Simplify: 7x − 2x + 4x + 6x
Answer: 11x + 4x
- x terms: 7x + 4x = 11x
- x terms: −2x + 6x = 4x
9.Simplify: 8x − 4x + 6x + 7x
Answer: 14x + 3x
- x terms: 8x + 6x = 14x
- x terms: −4x + 7x = 3x
10.Simplify: 7x − x + 9x − 6x
Answer: 16x − 7x
- x terms: 7x + 9x = 16x
- x terms: −x − 6x = −7x
11.Simplify: x − 2x + 6x − 3x
Answer: 7x − 5x
- x terms: x + 6x = 7x
- x terms: −2x − 3x = −5x
12.Simplify: −4x − 2x + 7x − x
Answer: 3x − 3x
- x terms: −4x + 7x = 3x
- x terms: −2x − x = −3x
13.Simplify: −2x − 3x − x − 3x
Answer: −3x − 6x
- x terms: −2x − x = −3x
- x terms: −3x − 3x = −6x
14.Simplify: 6x − 6x + 6x + 9x
Answer: 12x + 3x
- x terms: 6x + 6x = 12x
- x terms: −6x + 9x = 3x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.