Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −4x − 5x + 5x + 2x
Answer: x − 3x
- x terms: −4x + 5x = x
- x terms: −5x + 2x = −3x
2.Simplify: −6x + 6x + 5x − x
Answer: −x + 5x
- x terms: −6x + 5x = −x
- x terms: 6x − x = 5x
3.Simplify: 8x + x + 5x − 6x
Answer: 13x − 5x
- x terms: 8x + 5x = 13x
- x terms: x − 6x = −5x
4.Simplify: 5x + 8x + 9x + 3x
Answer: 14x + 11x
- x terms: 5x + 9x = 14x
- x terms: 8x + 3x = 11x
5.Simplify: −2x + 5x + x + 8x
Answer: −x + 13x
- x terms: −2x + x = −x
- x terms: 5x + 8x = 13x
6.Simplify: x + 2x − 4x + 6x
Answer: −3x + 8x
- x terms: x − 4x = −3x
- x terms: 2x + 6x = 8x
7.Simplify: x − 2x + 2x + 5x
Answer: 3x + 3x
- x terms: x + 2x = 3x
- x terms: −2x + 5x = 3x
8.Simplify: 3x − 6x + 2x − 4x
Answer: 5x − 10x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: −6x − 4x = −10x
9.Simplify: 3x + 8x + 5x − 5x
Answer: 8x + 3x
- x terms: 3x + 5x = 8x
- x terms: 8x − 5x = 3x
10.Simplify: 2x − 2x + 7x + 9x
Answer: 9x + 7x
- x terms: 2x + 7x = 9x
- x terms: −2x + 9x = 7x
11.Simplify: −4x + 7x − 6x + 6x
Answer: −10x + 13x
- x terms: −4x − 6x = −10x
- x terms: 7x + 6x = 13x
12.Simplify: −2x − x − 4x − x
Answer: −6x − 2x
- x terms: −2x − 4x = −6x
- x terms: −x − x = −2x
13.Simplify: −6x − x + 8x − x
Answer: 2x − 2x
- x terms: −6x + 8x = 2x
- x terms: −x − x = −2x
14.Simplify: −2x + 8x + 8x + 7x
Answer: 6x + 15x
- x terms: −2x + 8x = 6x
- x terms: 8x + 7x = 15x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.