Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 4x + 6 when x = −5
Answer: −14
- 4 × (−5) + 6
- = −20 + 6 = −14
2.Find the value of 7x − 1 when x = −4
Answer: −29
- 7 × (−4) − 1
- = −28 − 1 = −29
3.Find the value of −3x − 1 when x = 3
Answer: −10
- −3 × 3 − 1
- = −9 − 1 = −10
4.Find the value of 2x + 4 when x = 4
Answer: 12
- 2 × 4 + 4
- = 8 + 4 = 12
5.Find the value of x − 1 when x = −6
Answer: −7
- 1 × (−6) − 1
- = −6 − 1 = −7
6.Find the value of 2x + 2 when x = 4
Answer: 10
- 2 × 4 + 2
- = 8 + 2 = 10
7.Find the value of 4x + 1 when x = 2
Answer: 9
- 4 × 2 + 1
- = 8 + 1 = 9
8.Find the value of x − 7 when x = 7
Answer: 0
- 1 × 7 − 7
- = 7 − 7 = 0
9.Find the value of −x + 8 when x = 1
Answer: 7
- −1 × 1 + 8
- = −1 + 8 = 7
10.Find the value of 6x + 4 when x = 7
Answer: 46
- 6 × 7 + 4
- = 42 + 4 = 46
11.Find the value of 9x − 5 when x = 1
Answer: 4
- 9 × 1 − 5
- = 9 − 5 = 4
12.Find the value of 9x − 4 when x = −6
Answer: −58
- 9 × (−6) − 4
- = −54 − 4 = −58
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.