Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 algebraic expressions worksheet.
Year 7 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 6x + 9 when x = 6
Answer: 45
- 6 × 6 + 9
- = 36 + 9 = 45
2.Find the value of 2x + 3 when x = 1
Answer: 5
- 2 × 1 + 3
- = 2 + 3 = 5
3.Find the value of 9x − 3 when x = −1
Answer: −12
- 9 × (−1) − 3
- = −9 − 3 = −12
4.Find the value of −3x − 1 when x = −1
Answer: 2
- −3 × (−1) − 1
- = 3 − 1 = 2
5.Find the value of x + 9 when x = 2
Answer: 11
- 1 × 2 + 9
- = 2 + 9 = 11
6.Find the value of −4x − 6 when x = −3
Answer: 6
- −4 × (−3) − 6
- = 12 − 6 = 6
7.Find the value of −4x + 5 when x = 8
Answer: −27
- −4 × 8 + 5
- = −32 + 5 = −27
8.Find the value of −x + 9 when x = −3
Answer: 12
- −1 × (−3) + 9
- = 3 + 9 = 12
9.Find the value of x + 7 when x = 3
Answer: 10
- 1 × 3 + 7
- = 3 + 7 = 10
10.Find the value of −x + 3 when x = 9
Answer: −6
- −1 × 9 + 3
- = −9 + 3 = −6
11.Find the value of −5x when x = 5
Answer: −25
- −5 × 5 + 0
- = −25 + 0 = −25
12.Find the value of 4x − 7 when x = 3
Answer: 5
- 4 × 3 − 7
- = 12 − 7 = 5
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.