Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 volume & capacity worksheet.
Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 12 cm long, 6 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 432 cm3
- V = length × width × height = 12 × 6 × 6
- = 432 cm3
2.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
3.A rectangular prism is 12 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- V = length × width × height = 12 × 9 × 6
- = 648 cm3
4.A rectangular prism is 5 cm long, 4 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 100 cm3
- V = length × width × height = 5 × 4 × 5
- = 100 cm3
5.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
6.A rectangular prism is 7 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 189 cm3
- V = length × width × height = 7 × 3 × 9
- = 189 cm3
7.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
8.A rectangular prism is 5 cm long, 5 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = length × width × height = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
9.A rectangular prism is 13 cm long, 8 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 416 cm3
- V = length × width × height = 13 × 8 × 4
- = 416 cm3
10.A rectangular prism is 15 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 405 cm3
- V = length × width × height = 15 × 3 × 9
- = 405 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.