Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 7 volume & capacity worksheet.
Year 7 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
2.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
3.A rectangular prism is 13 cm long, 12 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 780 cm3
- V = length × width × height = 13 × 12 × 5
- = 780 cm3
4.A rectangular prism is 7 cm long, 4 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 252 cm3
- V = length × width × height = 7 × 4 × 9
- = 252 cm3
5.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
6.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
7.A rectangular prism is 3 cm long, 10 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 240 cm3
- V = length × width × height = 3 × 10 × 8
- = 240 cm3
8.A rectangular prism is 4 cm long, 5 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 4 × 5 × 6
- = 120 cm3
9.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 243 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 9
- = 243 cm3
10.A rectangular prism is 11 cm long, 12 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,320 cm3
- V = length × width × height = 11 × 12 × 10
- = 1,320 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.