Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 8x − x + 2
Answer: 7x + 2
- 8x − x = 7x
2.Simplify: 4x + 7x + 4
Answer: 11x + 4
- 4x + 7x = 11x
3.Simplify: x − 3x + 7
Answer: −2x + 7
- x − 3x = −2x
4.Simplify: −6x − 6x + 6
Answer: −12x + 6
- −6x − 6x = −12x
5.Simplify: 3x − 5x + 8
Answer: −2x + 8
- 3x − 5x = −2x
6.Simplify: −3x − 3x + 4
Answer: −6x + 4
- −3x − 3x = −6x
7.Simplify: 4x + 2x + 8
Answer: 6x + 8
- 4x + 2x = 6x
8.Simplify: 5x + 7x + 9
Answer: 12x + 9
- 5x + 7x = 12x
9.Simplify: 4x − 2x + 8
Answer: 2x + 8
- 4x − 2x = 2x
10.Simplify: 4x + 3x + 3
Answer: 7x + 3
- 4x + 3x = 7x
11.Simplify: 9x + 3x + 1
Answer: 12x + 1
- 9x + 3x = 12x
12.Simplify: −x + 2x + 3
Answer: x + 3
- −x + 2x = x
13.Simplify: 5x − 4x + 1
Answer: x + 1
- 5x − 4x = x
14.Simplify: x + 5x + 8
Answer: 6x + 8
- x + 5x = 6x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.