Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x − 5x + 1
Answer: −2x + 1
- 3x − 5x = −2x
2.Simplify: 9x − 6x + 8
Answer: 3x + 8
- 9x − 6x = 3x
3.Simplify: −3x + 9x + 7
Answer: 6x + 7
- −3x + 9x = 6x
4.Simplify: −4x + x + 6
Answer: −3x + 6
- −4x + x = −3x
5.Simplify: 4x + x + 7
Answer: 5x + 7
- 4x + x = 5x
6.Simplify: 8x + 2x + 6
Answer: 10x + 6
- 8x + 2x = 10x
7.Simplify: 3x + x + 6
Answer: 4x + 6
- 3x + x = 4x
8.Simplify: 9x − 4x + 3
Answer: 5x + 3
- 9x − 4x = 5x
9.Simplify: 4x + 9x + 7
Answer: 13x + 7
- 4x + 9x = 13x
10.Simplify: 9x − 2x + 1
Answer: 7x + 1
- 9x − 2x = 7x
11.Simplify: −2x − 3x + 2
Answer: −5x + 2
- −2x − 3x = −5x
12.Simplify: 2x + 9x + 1
Answer: 11x + 1
- 2x + 9x = 11x
13.Simplify: −4x − 4x + 8
Answer: −8x + 8
- −4x − 4x = −8x
14.Simplify: 9x − 2x + 2
Answer: 7x + 2
- 9x − 2x = 7x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.