Year 8 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 algebraic expressions worksheet.
Year 8 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 4x + 2 when x = 1
Answer: 6
- 4 × 1 + 2
- = 4 + 2 = 6
2.Find the value of 5x + 1 when x = 1
Answer: 6
- 5 × 1 + 1
- = 5 + 1 = 6
3.Find the value of 2x + 1 when x = 7
Answer: 15
- 2 × 7 + 1
- = 14 + 1 = 15
4.Find the value of −2x − 3 when x = 1
Answer: −5
- −2 × 1 − 3
- = −2 − 3 = −5
5.Find the value of −3x − 6 when x = 2
Answer: −12
- −3 × 2 − 6
- = −6 − 6 = −12
6.Find the value of −2x + 7 when x = 3
Answer: 1
- −2 × 3 + 7
- = −6 + 7 = 1
7.Find the value of 5x − 1 when x = 7
Answer: 34
- 5 × 7 − 1
- = 35 − 1 = 34
8.Find the value of −3x + 1 when x = 4
Answer: −11
- −3 × 4 + 1
- = −12 + 1 = −11
9.Find the value of 6x − 1 when x = 2
Answer: 11
- 6 × 2 − 1
- = 12 − 1 = 11
10.Find the value of −5x + 6 when x = 4
Answer: −14
- −5 × 4 + 6
- = −20 + 6 = −14
11.Find the value of 8x − 7 when x = 1
Answer: 1
- 8 × 1 − 7
- = 8 − 7 = 1
12.Find the value of −5x − 6 when x = 5
Answer: −31
- −5 × 5 − 6
- = −25 − 6 = −31
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.