Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 volume & capacity worksheet.
Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 15 cm long, 8 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 480 cm3
- V = length × width × height = 15 × 8 × 4
- = 480 cm3
2.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
3.A rectangular prism is 3 cm long, 2 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 42 cm3
- V = length × width × height = 3 × 2 × 7
- = 42 cm3
4.A rectangular prism is 9 cm long, 12 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- V = length × width × height = 9 × 12 × 6
- = 648 cm3
5.A rectangular prism is 6 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 396 cm3
- V = length × width × height = 6 × 11 × 6
- = 396 cm3
6.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
7.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
8.A rectangular prism is 12 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 528 cm3
- V = length × width × height = 12 × 11 × 4
- = 528 cm3
9.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
10.A rectangular prism is 5 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 135 cm3
- V = length × width × height = 5 × 3 × 9
- = 135 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.