Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 8 volume & capacity worksheet.
Year 8 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 7 cm long, 4 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 224 cm3
- V = length × width × height = 7 × 4 × 8
- = 224 cm3
2.A rectangular prism is 2 cm long, 4 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 48 cm3
- V = length × width × height = 2 × 4 × 6
- = 48 cm3
3.A rectangular prism is 7 cm long, 3 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 126 cm3
- V = length × width × height = 7 × 3 × 6
- = 126 cm3
4.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
5.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
6.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
7.A rectangular prism is 12 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 252 cm3
- V = length × width × height = 12 × 7 × 3
- = 252 cm3
8.A rectangular prism is 11 cm long, 7 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 385 cm3
- V = length × width × height = 11 × 7 × 5
- = 385 cm3
9.A rectangular prism is 4 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 108 cm3
- V = length × width × height = 4 × 3 × 9
- = 108 cm3
10.A rectangular prism is 13 cm long, 8 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,040 cm3
- V = length × width × height = 13 × 8 × 10
- = 1,040 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.