Year 9 Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 area & perimeter worksheet.
Year 9 Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Use the π button on your calculator and round to 1 decimal place unless told otherwise.
1.A circle has a radius of 7 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 44.0 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 7
- ≈ 44.0 cm
2.Find the area of a semicircle with a radius of 16 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 402.1 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 256
- ≈ 402.1 cm2
3.A circle has a diameter of 12 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 113.1 cm2
- r = 12 ÷ 2 = 6 cm
- A = π × r2 = π × 62 = π × 36
- ≈ 113.1 cm2
4.A circle has a diameter of 32 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 804.2 cm2
- r = 32 ÷ 2 = 16 cm
- A = π × r2 = π × 162 = π × 256
- ≈ 804.2 cm2
5.A circle has a radius of 16 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 100.5 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 16
- ≈ 100.5 cm
6.A circle has a diameter of 16 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 201.1 cm2
- r = 16 ÷ 2 = 8 cm
- A = π × r2 = π × 82 = π × 64
- ≈ 201.1 cm2
7.A circle has a radius of 9 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 254.5 cm2
- A = π × r2 = π × 92 = π × 81
- ≈ 254.5 cm2
8.A circle has a radius of 10 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 62.8 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 10
- ≈ 62.8 cm
9.A circle has a diameter of 18 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 254.5 cm2
- r = 18 ÷ 2 = 9 cm
- A = π × r2 = π × 92 = π × 81
- ≈ 254.5 cm2
10.A circle has a diameter of 20 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 314.2 cm2
- r = 20 ÷ 2 = 10 cm
- A = π × r2 = π × 102 = π × 100
- ≈ 314.2 cm2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.