Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (2x − 3)(3x − 1)
Answer: 6x2 − 11x + 3
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × −1 + −3 × 3x = −2x + −9x = −11x
- −3 × −1 = 3
2.Expand and simplify: (3x + 6)(3x − 4)
Answer: 9x2 + 6x − 24
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × −4 + 6 × 3x = −12x + 18x = 6x
- 6 × −4 = −24
3.Expand and simplify: (2x − 1)(x + 1)
Answer: 2x2 + x − 1
- 2x × x = 2x2
- 2x × 1 + −1 × x = 2x + −x = x
- −1 × 1 = −1
4.Expand and simplify: (2x + 6)(3x + 1)
Answer: 6x2 + 20x + 6
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 1 + 6 × 3x = 2x + 18x = 20x
- 6 × 1 = 6
5.Expand and simplify: (3x + 3)(3x + 6)
Answer: 9x2 + 27x + 18
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 6 + 3 × 3x = 18x + 9x = 27x
- 3 × 6 = 18
6.Expand and simplify: (2x + 7)(x + 3)
Answer: 2x2 + 13x + 21
- 2x × x = 2x2
- 2x × 3 + 7 × x = 6x + 7x = 13x
- 7 × 3 = 21
7.Expand and simplify: (3x − 6)(2x − 2)
Answer: 6x2 − 18x + 12
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −2 + −6 × 2x = −6x + −12x = −18x
- −6 × −2 = 12
8.Expand and simplify: (3x − 3)(2x − 1)
Answer: 6x2 − 9x + 3
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −1 + −3 × 2x = −3x + −6x = −9x
- −3 × −1 = 3
9.Expand and simplify: (4x + 4)(2x + 7)
Answer: 8x2 + 36x + 28
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 7 + 4 × 2x = 28x + 8x = 36x
- 4 × 7 = 28
10.Expand and simplify: (4x − 3)(2x + 2)
Answer: 8x2 + 2x − 6
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 2 + −3 × 2x = 8x + −6x = 2x
- −3 × 2 = −6
11.Expand and simplify: (4x + 1)(x − 1)
Answer: 4x2 − 3x − 1
- 4x × x = 4x2
- 4x × −1 + 1 × x = −4x + x = −3x
- 1 × −1 = −1
12.Expand and simplify: (2x − 6)(3x − 2)
Answer: 6x2 − 22x + 12
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × −2 + −6 × 3x = −4x + −18x = −22x
- −6 × −2 = 12
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.