Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 8x + 8y2 − x − 4y2
Answer: 7x + 4y2
- x terms: 8x − x = 7x
- y² terms: 8y2 − 4y2 = 4y2
2.Simplify: x − 3y2 + x + 4y2
Answer: 2x + y2
- x terms: x + x = 2x
- y² terms: −3y2 + 4y2 = y2
3.Simplify: −x + 9y2 + 3x + y2
Answer: 2x + 10y2
- x terms: −x + 3x = 2x
- y² terms: 9y2 + y2 = 10y2
4.Simplify: −2x − 6y2 + 9x + y2
Answer: 7x − 5y2
- x terms: −2x + 9x = 7x
- y² terms: −6y2 + y2 = −5y2
5.Simplify: −2x − 3y + 9x + 4y
Answer: 7x + y
- x terms: −2x + 9x = 7x
- y terms: −3y + 4y = y
6.Simplify: 6x − 3y − 4x + 6y
Answer: 2x + 3y
- x terms: 6x − 4x = 2x
- y terms: −3y + 6y = 3y
7.Simplify: 6x − y2 − x − 3y2
Answer: 5x − 4y2
- x terms: 6x − x = 5x
- y² terms: −y2 − 3y2 = −4y2
8.Simplify: 5x + 5y − 4x + 5y
Answer: x + 10y
- x terms: 5x − 4x = x
- y terms: 5y + 5y = 10y
9.Simplify: −6x + y + 4x − y
Answer: −2x
- x terms: −6x + 4x = −2x
- y terms: y − y = 0
10.Simplify: 8x − 3y + 2x − 4y
Answer: 10x − 7y
- x terms: 8x + 2x = 10x
- y terms: −3y − 4y = −7y
11.Simplify: 3x − 4y2 + 2x + 7y2
Answer: 5x + 3y2
- x terms: 3x + 2x = 5x
- y² terms: −4y2 + 7y2 = 3y2
12.Simplify: x − 6y2 + 5x + 6y2
Answer: 6x
- x terms: x + 5x = 6x
- y² terms: −6y2 + 6y2 = 0
13.Simplify: x − 5y2 − x − 2y2
Answer: −7y2
- x terms: x − x = 0
- y² terms: −5y2 − 2y2 = −7y2
14.Simplify: −5x + 4y2 − x + 3y2
Answer: −6x + 7y2
- x terms: −5x − x = −6x
- y² terms: 4y2 + 3y2 = 7y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.