Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x − 5y + 5x − 6y
Answer: 3x − 11y
- x terms: −2x + 5x = 3x
- y terms: −5y − 6y = −11y
2.Simplify: 3x + 4y2 + 8x + 8y2
Answer: 11x + 12y2
- x terms: 3x + 8x = 11x
- y² terms: 4y2 + 8y2 = 12y2
3.Simplify: x + 5y + 4x + 8y
Answer: 5x + 13y
- x terms: x + 4x = 5x
- y terms: 5y + 8y = 13y
4.Simplify: −6x + 2y2 + 7x + 4y2
Answer: x + 6y2
- x terms: −6x + 7x = x
- y² terms: 2y2 + 4y2 = 6y2
5.Simplify: −6x − y − 4x + y
Answer: −10x
- x terms: −6x − 4x = −10x
- y terms: −y + y = 0
6.Simplify: 9x + 5y2 − 5x + 5y2
Answer: 4x + 10y2
- x terms: 9x − 5x = 4x
- y² terms: 5y2 + 5y2 = 10y2
7.Simplify: 9x − 5y2 − 5x + 8y2
Answer: 4x + 3y2
- x terms: 9x − 5x = 4x
- y² terms: −5y2 + 8y2 = 3y2
8.Simplify: 5x − 2y − 6x + 7y
Answer: −x + 5y
- x terms: 5x − 6x = −x
- y terms: −2y + 7y = 5y
9.Simplify: −3x − 5y + 7x − 6y
Answer: 4x − 11y
- x terms: −3x + 7x = 4x
- y terms: −5y − 6y = −11y
10.Simplify: 9x − 4y + 4x + 3y
Answer: 13x − y
- x terms: 9x + 4x = 13x
- y terms: −4y + 3y = −y
11.Simplify: 6x + 4y2 + 3x + 9y2
Answer: 9x + 13y2
- x terms: 6x + 3x = 9x
- y² terms: 4y2 + 9y2 = 13y2
12.Simplify: 4x + 5y2 − 6x + 9y2
Answer: −2x + 14y2
- x terms: 4x − 6x = −2x
- y² terms: 5y2 + 9y2 = 14y2
13.Simplify: 7x − 6y + 6x − 4y
Answer: 13x − 10y
- x terms: 7x + 6x = 13x
- y terms: −6y − 4y = −10y
14.Simplify: 5x + 5y + 4x − y
Answer: 9x + 4y
- x terms: 5x + 4x = 9x
- y terms: 5y − y = 4y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.