Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x − 3x + 7x + 8x
Answer: 10x + 5x
- x terms: 3x + 7x = 10x
- x terms: −3x + 8x = 5x
2.Simplify: 7x + 8x + 3x + 3x
Answer: 10x + 11x
- x terms: 7x + 3x = 10x
- x terms: 8x + 3x = 11x
3.Simplify: x − 6x + 8x + 8x
Answer: 9x + 2x
- x terms: x + 8x = 9x
- x terms: −6x + 8x = 2x
4.Simplify: 9x + 5x + 2x + 9x
Answer: 11x + 14x
- x terms: 9x + 2x = 11x
- x terms: 5x + 9x = 14x
5.Simplify: 7x + 5x + 6x − 3x
Answer: 13x + 2x
- x terms: 7x + 6x = 13x
- x terms: 5x − 3x = 2x
6.Simplify: 3x − 3x + 2x + 6x
Answer: 5x + 3x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: −3x + 6x = 3x
7.Simplify: 2x − 5x + 7x − 6x
Answer: 9x − 11x
- x terms: 2x + 7x = 9x
- x terms: −5x − 6x = −11x
8.Simplify: 5x + 3x + 5x + 5x
Answer: 10x + 8x
- x terms: 5x + 5x = 10x
- x terms: 3x + 5x = 8x
9.Simplify: −6x − 3x + 6x + 3x
Answer: 0
- x terms: −6x + 6x = 0
- x terms: −3x + 3x = 0
10.Simplify: 5x + 8x + 5x − 3x
Answer: 10x + 5x
- x terms: 5x + 5x = 10x
- x terms: 8x − 3x = 5x
11.Simplify: −2x + x + 5x + 3x
Answer: 3x + 4x
- x terms: −2x + 5x = 3x
- x terms: x + 3x = 4x
12.Simplify: 6x + 5x − 4x + 9x
Answer: 2x + 14x
- x terms: 6x − 4x = 2x
- x terms: 5x + 9x = 14x
13.Simplify: 2x + 2x + 6x − 5x
Answer: 8x − 3x
- x terms: 2x + 6x = 8x
- x terms: 2x − 5x = −3x
14.Simplify: 7x + 7x + 9x + 9x
Answer: 16x + 16x
- x terms: 7x + 9x = 16x
- x terms: 7x + 9x = 16x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.