Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 6x + 5x + 9x − 6x
Answer: 15x − x
- x terms: 6x + 9x = 15x
- x terms: 5x − 6x = −x
2.Simplify: 9x + 8x − 2x − 5x
Answer: 7x + 3x
- x terms: 9x − 2x = 7x
- x terms: 8x − 5x = 3x
3.Simplify: −x + 9x − 5x + 8x
Answer: −6x + 17x
- x terms: −x − 5x = −6x
- x terms: 9x + 8x = 17x
4.Simplify: 3x + 9x + 3x − 4x
Answer: 6x + 5x
- x terms: 3x + 3x = 6x
- x terms: 9x − 4x = 5x
5.Simplify: 9x + 5x + 3x − 5x
Answer: 12x
- x terms: 9x + 3x = 12x
- x terms: 5x − 5x = 0
6.Simplify: 8x + 8x + x + 3x
Answer: 9x + 11x
- x terms: 8x + x = 9x
- x terms: 8x + 3x = 11x
7.Simplify: 3x − 3x − 3x + 8x
Answer: 5x
- x terms: 3x − 3x = 0
- x terms: −3x + 8x = 5x
8.Simplify: −x + 7x − 4x + 6x
Answer: −5x + 13x
- x terms: −x − 4x = −5x
- x terms: 7x + 6x = 13x
9.Simplify: 4x − 4x − 3x − 4x
Answer: x − 8x
- x terms: 4x − 3x = x
- x terms: −4x − 4x = −8x
10.Simplify: x + 6x − x + 4x
Answer: 10x
- x terms: x − x = 0
- x terms: 6x + 4x = 10x
11.Simplify: 5x + 3x + 8x − 2x
Answer: 13x + x
- x terms: 5x + 8x = 13x
- x terms: 3x − 2x = x
12.Simplify: 5x + 5x − 6x + 5x
Answer: −x + 10x
- x terms: 5x − 6x = −x
- x terms: 5x + 5x = 10x
13.Simplify: −4x + 2x + 9x + 5x
Answer: 5x + 7x
- x terms: −4x + 9x = 5x
- x terms: 2x + 5x = 7x
14.Simplify: −6x + 4x + 3x + 8x
Answer: −3x + 12x
- x terms: −6x + 3x = −3x
- x terms: 4x + 8x = 12x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.