Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 8x − 8 when x = 9
Answer: 64
- 8 × 9 − 8
- = 72 − 8 = 64
2.Find the value of 3x − 2 when x = 7
Answer: 19
- 3 × 7 − 2
- = 21 − 2 = 19
3.Find the value of 6x + 5 when x = 6
Answer: 41
- 6 × 6 + 5
- = 36 + 5 = 41
4.Find the value of 3x − 5 when x = 5
Answer: 10
- 3 × 5 − 5
- = 15 − 5 = 10
5.Find the value of 6x + 2 when x = 2
Answer: 14
- 6 × 2 + 2
- = 12 + 2 = 14
6.Find the value of 9x − 3 when x = 9
Answer: 78
- 9 × 9 − 3
- = 81 − 3 = 78
7.Find the value of 6x + 2 when x = 8
Answer: 50
- 6 × 8 + 2
- = 48 + 2 = 50
8.Find the value of −2x − 1 when x = 4
Answer: −9
- −2 × 4 − 1
- = −8 − 1 = −9
9.Find the value of 7x + 3 when x = 6
Answer: 45
- 7 × 6 + 3
- = 42 + 3 = 45
10.Find the value of 3x + 6 when x = 3
Answer: 15
- 3 × 3 + 6
- = 9 + 6 = 15
11.Find the value of 2x − 5 when x = 4
Answer: 3
- 2 × 4 − 5
- = 8 − 5 = 3
12.Find the value of −x + 4 when x = 1
Answer: 3
- −1 × 1 + 4
- = −1 + 4 = 3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.