Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 3x − 9 when x = 4
Answer: 3
- 3 × 4 − 9
- = 12 − 9 = 3
2.Find the value of 9x − 2 when x = 2
Answer: 16
- 9 × 2 − 2
- = 18 − 2 = 16
3.Find the value of −x − 4 when x = 4
Answer: −8
- −1 × 4 − 4
- = −4 − 4 = −8
4.Find the value of 2x − 3 when x = 6
Answer: 9
- 2 × 6 − 3
- = 12 − 3 = 9
5.Find the value of 5x when x = 4
Answer: 20
- 5 × 4 + 0
- = 20 + 0 = 20
6.Find the value of 4x + 5 when x = 1
Answer: 9
- 4 × 1 + 5
- = 4 + 5 = 9
7.Find the value of −2x − 2 when x = 3
Answer: −8
- −2 × 3 − 2
- = −6 − 2 = −8
8.Find the value of −3x + 4 when x = 6
Answer: −14
- −3 × 6 + 4
- = −18 + 4 = −14
9.Find the value of −x + 2 when x = 5
Answer: −3
- −1 × 5 + 2
- = −5 + 2 = −3
10.Find the value of 4x − 6 when x = 7
Answer: 22
- 4 × 7 − 6
- = 28 − 6 = 22
11.Find the value of 5x − 6 when x = 7
Answer: 29
- 5 × 7 − 6
- = 35 − 6 = 29
12.Find the value of x − 3 when x = 5
Answer: 2
- 1 × 5 − 3
- = 5 − 3 = 2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.