Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 7x + 7 when x = 6
Answer: 49
- 7 × 6 + 7
- = 42 + 7 = 49
2.Find the value of −3x + 1 when x = 3
Answer: −8
- −3 × 3 + 1
- = −9 + 1 = −8
3.Find the value of 8x + 5 when x = 2
Answer: 21
- 8 × 2 + 5
- = 16 + 5 = 21
4.Find the value of 7x + 7 when x = −3
Answer: −14
- 7 × (−3) + 7
- = −21 + 7 = −14
5.Find the value of −4x + 3 when x = −4
Answer: 19
- −4 × (−4) + 3
- = 16 + 3 = 19
6.Find the value of −x − 5 when x = −5
Answer: 0
- −1 × (−5) − 5
- = 5 − 5 = 0
7.Find the value of −2x + 2 when x = −5
Answer: 12
- −2 × (−5) + 2
- = 10 + 2 = 12
8.Find the value of −5x when x = −6
Answer: 30
- −5 × (−6) + 0
- = 30 + 0 = 30
9.Find the value of −3x − 2 when x = −4
Answer: 10
- −3 × (−4) − 2
- = 12 − 2 = 10
10.Find the value of 9x − 6 when x = 8
Answer: 66
- 9 × 8 − 6
- = 72 − 6 = 66
11.Find the value of 9x + 4 when x = −5
Answer: −41
- 9 × (−5) + 4
- = −45 + 4 = −41
12.Find the value of 2x − 4 when x = 8
Answer: 12
- 2 × 8 − 4
- = 16 − 4 = 12
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.