Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 volume & capacity worksheet.
Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
2.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
3.A rectangular prism is 15 cm long, 6 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 15 × 6 × 4
- = 360 cm3
4.A rectangular prism is 7 cm long, 10 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 700 cm3
- V = length × width × height = 7 × 10 × 10
- = 700 cm3
5.A rectangular prism is 12 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 528 cm3
- V = length × width × height = 12 × 11 × 4
- = 528 cm3
6.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
7.A rectangular prism is 14 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 168 cm3
- V = length × width × height = 14 × 4 × 3
- = 168 cm3
8.A rectangular prism is 10 cm long, 11 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 330 cm3
- V = length × width × height = 10 × 11 × 3
- = 330 cm3
9.A rectangular prism is 4 cm long, 3 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 72 cm3
- V = length × width × height = 4 × 3 × 6
- = 72 cm3
10.A rectangular prism is 4 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 84 cm3
- V = length × width × height = 4 × 7 × 3
- = 84 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: