Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 volume & capacity worksheet.
Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
2.A rectangular prism is 12 cm long, 9 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = length × width × height = 12 × 9 × 2
- = 216 cm3
3.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
4.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
5.A rectangular prism is 15 cm long, 5 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 750 cm3
- V = length × width × height = 15 × 5 × 10
- = 750 cm3
6.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
7.A rectangular prism is 2 cm long, 9 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 144 cm3
- V = length × width × height = 2 × 9 × 8
- = 144 cm3
8.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
9.A rectangular prism is 3 cm long, 12 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 144 cm3
- V = length × width × height = 3 × 12 × 4
- = 144 cm3
10.A rectangular prism is 10 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 10 × 4 × 3
- = 120 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: