Year 10 Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 area & perimeter worksheet.
Year 10 Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Use the π button on your calculator and round to 1 decimal place unless told otherwise.
1.A circle has a radius of 9 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 56.5 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 9
- ≈ 56.5 cm
2.A circle has a radius of 12 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 75.4 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 12
- ≈ 75.4 cm
3.A circle has a radius of 15 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 94.2 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 15
- ≈ 94.2 cm
4.A circle has a radius of 18 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 1017.9 cm2
- A = π × r2 = π × 182 = π × 324
- ≈ 1017.9 cm2
5.A circle has a diameter of 34 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 106.8 cm
- C = π × d = π × 34
- ≈ 106.8 cm
6.A circle has a radius of 20 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 125.7 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 20
- ≈ 125.7 cm
7.A circle has a diameter of 26 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 530.9 cm2
- r = 26 ÷ 2 = 13 cm
- A = π × r2 = π × 132 = π × 169
- ≈ 530.9 cm2
8.A circle has a diameter of 36 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 1017.9 cm2
- r = 36 ÷ 2 = 18 cm
- A = π × r2 = π × 182 = π × 324
- ≈ 1017.9 cm2
9.Find the area of a semicircle with a radius of 16 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 402.1 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 256
- ≈ 402.1 cm2
10.Find the area of a semicircle with a radius of 20 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 628.3 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 400
- ≈ 628.3 cm2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.