Year 10 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 mean, median, mode & range worksheet.
Year 10 Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Order the data first. Show your working for each measure.
1.Data: 3, 13, 9, 8, 8, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 8.5; mode 8 and 13; range 10
- Mean: 54 ÷ 6 = 9
- Ordered: 3, 8, 8, 9, 13, 13 → median 8.5
- Mode: 8 and 13
- Range: 13 − 3 = 10
2.Data: 20, 19, 18, 20, 4, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 16; median 18.5; mode 20; range 16
- Mean: 96 ÷ 6 = 16
- Ordered: 4, 15, 18, 19, 20, 20 → median 18.5
- Mode: 20
- Range: 20 − 4 = 16
3.Data: 17, 18, 13, 11, 13, 6, 9, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 12; mode 13; range 17
- Mean: 88 ÷ 8 = 11
- Ordered: 1, 6, 9, 11, 13, 13, 17, 18 → median 12
- Mode: 13
- Range: 18 − 1 = 17
4.Data: 12, 17, 3, 15, 8, 9, 7, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 10.5; mode 17; range 14
- Mean: 88 ÷ 8 = 11
- Ordered: 3, 7, 8, 9, 12, 15, 17, 17 → median 10.5
- Mode: 17
- Range: 17 − 3 = 14
5.Data: 19, 10, 7, 6, 7, 4, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 10; median 7; mode 7; range 15
- Mean: 70 ÷ 7 = 10
- Ordered: 4, 6, 7, 7, 10, 17, 19 → median 7
- Mode: 7
- Range: 19 − 4 = 15
6.Data: 5, 1, 16, 2, 1, 2, 12, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 6; median 3.5; mode 1 and 2; range 15
- Mean: 48 ÷ 8 = 6
- Ordered: 1, 1, 2, 2, 5, 9, 12, 16 → median 3.5
- Mode: 1 and 2
- Range: 16 − 1 = 15
7.Data: 10, 19, 6, 18, 7, 15, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 10; mode no mode; range 13
- Mean: 84 ÷ 7 = 12
- Ordered: 6, 7, 9, 10, 15, 18, 19 → median 10
- Mode: no mode
- Range: 19 − 6 = 13
8.Data: 11, 10, 10, 10, 18, 15, 10. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 10; mode 10; range 8
- Mean: 84 ÷ 7 = 12
- Ordered: 10, 10, 10, 10, 11, 15, 18 → median 10
- Mode: 10
- Range: 18 − 10 = 8
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.