Year 10 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (2x − 7)(x − 2)
Answer: 2x2 − 11x + 14
- 2x × x = 2x2
- 2x × −2 + −7 × x = −4x + −7x = −11x
- −7 × −2 = 14
2.Expand and simplify: (2x + 3)(2x − 1)
Answer: 4x2 + 4x − 3
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × −1 + 3 × 2x = −2x + 6x = 4x
- 3 × −1 = −3
3.Expand and simplify: (3x + 5)(3x − 6)
Answer: 9x2 − 3x − 30
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × −6 + 5 × 3x = −18x + 15x = −3x
- 5 × −6 = −30
4.Expand and simplify: (3x + 1)(3x + 2)
Answer: 9x2 + 9x + 2
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 2 + 1 × 3x = 6x + 3x = 9x
- 1 × 2 = 2
5.Expand and simplify: (4x + 2)(x + 2)
Answer: 4x2 + 10x + 4
- 4x × x = 4x2
- 4x × 2 + 2 × x = 8x + 2x = 10x
- 2 × 2 = 4
6.Expand and simplify: (3x − 1)(2x + 3)
Answer: 6x2 + 7x − 3
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × 3 + −1 × 2x = 9x + −2x = 7x
- −1 × 3 = −3
7.Expand and simplify: (4x + 3)(2x + 7)
Answer: 8x2 + 34x + 21
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 7 + 3 × 2x = 28x + 6x = 34x
- 3 × 7 = 21
8.Expand and simplify: (4x + 6)(x − 1)
Answer: 4x2 + 2x − 6
- 4x × x = 4x2
- 4x × −1 + 6 × x = −4x + 6x = 2x
- 6 × −1 = −6
9.Expand and simplify: (3x − 6)(3x − 3)
Answer: 9x2 − 27x + 18
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × −3 + −6 × 3x = −9x + −18x = −27x
- −6 × −3 = 18
10.Expand and simplify: (4x + 5)(3x + 2)
Answer: 12x2 + 23x + 10
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × 2 + 5 × 3x = 8x + 15x = 23x
- 5 × 2 = 10
11.Expand and simplify: (2x − 6)(3x − 6)
Answer: 6x2 − 30x + 36
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × −6 + −6 × 3x = −12x + −18x = −30x
- −6 × −6 = 36
12.Expand and simplify: (2x + 7)(2x − 1)
Answer: 4x2 + 12x − 7
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × −1 + 7 × 2x = −2x + 14x = 12x
- 7 × −1 = −7
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.