Year 10 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Expanding Brackets Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Multiply every term inside the bracket. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (4x + 3)(x + 5)
Answer: 4x2 + 23x + 15
- 4x × x = 4x2
- 4x × 5 + 3 × x = 20x + 3x = 23x
- 3 × 5 = 15
2.Expand and simplify: (2x + 7)(3x + 2)
Answer: 6x2 + 25x + 14
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 2 + 7 × 3x = 4x + 21x = 25x
- 7 × 2 = 14
3.Expand and simplify: (2x − 1)(3x + 3)
Answer: 6x2 + 3x − 3
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 3 + −1 × 3x = 6x + −3x = 3x
- −1 × 3 = −3
4.Expand and simplify: (4x + 1)(x + 5)
Answer: 4x2 + 21x + 5
- 4x × x = 4x2
- 4x × 5 + 1 × x = 20x + x = 21x
- 1 × 5 = 5
5.Expand and simplify: (3x − 7)(3x + 6)
Answer: 9x2 − 3x − 42
- 3x × 3x = 9x2
- 3x × 6 + −7 × 3x = 18x + −21x = −3x
- −7 × 6 = −42
6.Expand and simplify: (4x − 1)(3x + 6)
Answer: 12x2 + 21x − 6
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × 6 + −1 × 3x = 24x + −3x = 21x
- −1 × 6 = −6
7.Expand and simplify: (4x + 2)(3x − 4)
Answer: 12x2 − 10x − 8
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × −4 + 2 × 3x = −16x + 6x = −10x
- 2 × −4 = −8
8.Expand and simplify: (3x + 7)(x − 4)
Answer: 3x2 − 5x − 28
- 3x × x = 3x2
- 3x × −4 + 7 × x = −12x + 7x = −5x
- 7 × −4 = −28
9.Expand and simplify: (2x − 4)(2x + 2)
Answer: 4x2 − 4x − 8
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × 2 + −4 × 2x = 4x + −8x = −4x
- −4 × 2 = −8
10.Expand and simplify: (4x + 2)(x + 1)
Answer: 4x2 + 6x + 2
- 4x × x = 4x2
- 4x × 1 + 2 × x = 4x + 2x = 6x
- 2 × 1 = 2
11.Expand and simplify: (3x + 7)(x − 3)
Answer: 3x2 − 2x − 21
- 3x × x = 3x2
- 3x × −3 + 7 × x = −9x + 7x = −2x
- 7 × −3 = −21
12.Expand and simplify: (2x − 5)(x + 1)
Answer: 2x2 − 3x − 5
- 2x × x = 2x2
- 2x × 1 + −5 × x = 2x + −5x = −3x
- −5 × 1 = −5
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.