Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x − 2y + 4x − 4y
Answer: 7x − 6y
- x terms: 3x + 4x = 7x
- y terms: −2y − 4y = −6y
2.Simplify: −4x + 8y + x + 9y
Answer: −3x + 17y
- x terms: −4x + x = −3x
- y terms: 8y + 9y = 17y
3.Simplify: 4x + 3y2 − 6x − 6y2
Answer: −2x − 3y2
- x terms: 4x − 6x = −2x
- y² terms: 3y2 − 6y2 = −3y2
4.Simplify: −x + 4y + 7x − y
Answer: 6x + 3y
- x terms: −x + 7x = 6x
- y terms: 4y − y = 3y
5.Simplify: −3x + 6y2 − 4x − 4y2
Answer: −7x + 2y2
- x terms: −3x − 4x = −7x
- y² terms: 6y2 − 4y2 = 2y2
6.Simplify: −3x − 6y2 + 9x + 9y2
Answer: 6x + 3y2
- x terms: −3x + 9x = 6x
- y² terms: −6y2 + 9y2 = 3y2
7.Simplify: −6x + 5y2 − 2x − 4y2
Answer: −8x + y2
- x terms: −6x − 2x = −8x
- y² terms: 5y2 − 4y2 = y2
8.Simplify: 6x + 7y + 3x − y
Answer: 9x + 6y
- x terms: 6x + 3x = 9x
- y terms: 7y − y = 6y
9.Simplify: −6x − 4y2 − 5x + 9y2
Answer: −11x + 5y2
- x terms: −6x − 5x = −11x
- y² terms: −4y2 + 9y2 = 5y2
10.Simplify: 3x + 5y − 5x − 3y
Answer: −2x + 2y
- x terms: 3x − 5x = −2x
- y terms: 5y − 3y = 2y
11.Simplify: x − 3y2 − 3x + 3y2
Answer: −2x
- x terms: x − 3x = −2x
- y² terms: −3y2 + 3y2 = 0
12.Simplify: 8x + 5y2 − x − 3y2
Answer: 7x + 2y2
- x terms: 8x − x = 7x
- y² terms: 5y2 − 3y2 = 2y2
13.Simplify: 9x + 5y2 − 3x + 7y2
Answer: 6x + 12y2
- x terms: 9x − 3x = 6x
- y² terms: 5y2 + 7y2 = 12y2
14.Simplify: 5x − 2y2 + 8x + 5y2
Answer: 13x + 3y2
- x terms: 5x + 8x = 13x
- y² terms: −2y2 + 5y2 = 3y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.