Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 9x − 6x − 2x − x
Answer: 7x − 7x
- x terms: 9x − 2x = 7x
- x terms: −6x − x = −7x
2.Simplify: −6x + 6x + 6x − 3x
Answer: 3x
- x terms: −6x + 6x = 0
- x terms: 6x − 3x = 3x
3.Simplify: 7x + 9x + x + x
Answer: 8x + 10x
- x terms: 7x + x = 8x
- x terms: 9x + x = 10x
4.Simplify: 6x + 8x − 4x − x
Answer: 2x + 7x
- x terms: 6x − 4x = 2x
- x terms: 8x − x = 7x
5.Simplify: 3x + 2x − x + 5x
Answer: 2x + 7x
- x terms: 3x − x = 2x
- x terms: 2x + 5x = 7x
6.Simplify: 8x + 2x + 8x + 7x
Answer: 16x + 9x
- x terms: 8x + 8x = 16x
- x terms: 2x + 7x = 9x
7.Simplify: −x + 8x + 5x − 3x
Answer: 4x + 5x
- x terms: −x + 5x = 4x
- x terms: 8x − 3x = 5x
8.Simplify: 3x + 4x − 4x − 5x
Answer: −x − x
- x terms: 3x − 4x = −x
- x terms: 4x − 5x = −x
9.Simplify: 4x − 6x + 5x − x
Answer: 9x − 7x
- x terms: 4x + 5x = 9x
- x terms: −6x − x = −7x
10.Simplify: −x − 3x − 3x + 8x
Answer: −4x + 5x
- x terms: −x − 3x = −4x
- x terms: −3x + 8x = 5x
11.Simplify: 3x + 8x + 4x + 7x
Answer: 7x + 15x
- x terms: 3x + 4x = 7x
- x terms: 8x + 7x = 15x
12.Simplify: 6x + 2x − x + 8x
Answer: 5x + 10x
- x terms: 6x − x = 5x
- x terms: 2x + 8x = 10x
13.Simplify: x − 4x + 3x + 8x
Answer: 4x + 4x
- x terms: x + 3x = 4x
- x terms: −4x + 8x = 4x
14.Simplify: −3x + 4x + 5x + 5x
Answer: 2x + 9x
- x terms: −3x + 5x = 2x
- x terms: 4x + 5x = 9x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.