Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −6x + 9x − 6x + 4x
Answer: −12x + 13x
- x terms: −6x − 6x = −12x
- x terms: 9x + 4x = 13x
2.Simplify: 6x + 2x − 5x − 3x
Answer: x − x
- x terms: 6x − 5x = x
- x terms: 2x − 3x = −x
3.Simplify: 8x + 2x + 4x + 4x
Answer: 12x + 6x
- x terms: 8x + 4x = 12x
- x terms: 2x + 4x = 6x
4.Simplify: −4x + 8x + 2x + 7x
Answer: −2x + 15x
- x terms: −4x + 2x = −2x
- x terms: 8x + 7x = 15x
5.Simplify: 3x + 8x + 9x − 5x
Answer: 12x + 3x
- x terms: 3x + 9x = 12x
- x terms: 8x − 5x = 3x
6.Simplify: 9x − 5x − 4x + 7x
Answer: 5x + 2x
- x terms: 9x − 4x = 5x
- x terms: −5x + 7x = 2x
7.Simplify: 2x + x − 2x − 6x
Answer: −5x
- x terms: 2x − 2x = 0
- x terms: x − 6x = −5x
8.Simplify: 8x + 6x + 3x − 4x
Answer: 11x + 2x
- x terms: 8x + 3x = 11x
- x terms: 6x − 4x = 2x
9.Simplify: −2x − x − x + 2x
Answer: −3x + x
- x terms: −2x − x = −3x
- x terms: −x + 2x = x
10.Simplify: −x + 8x + 4x + 7x
Answer: 3x + 15x
- x terms: −x + 4x = 3x
- x terms: 8x + 7x = 15x
11.Simplify: 5x + 3x + 7x − 6x
Answer: 12x − 3x
- x terms: 5x + 7x = 12x
- x terms: 3x − 6x = −3x
12.Simplify: −5x − x + 2x − 2x
Answer: −3x − 3x
- x terms: −5x + 2x = −3x
- x terms: −x − 2x = −3x
13.Simplify: −6x + x + 2x + 4x
Answer: −4x + 5x
- x terms: −6x + 2x = −4x
- x terms: x + 4x = 5x
14.Simplify: 4x + x − 5x + 4x
Answer: −x + 5x
- x terms: 4x − 5x = −x
- x terms: x + 4x = 5x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.