Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 5x − 2x + 6x − 3x
Answer: 11x − 5x
- x terms: 5x + 6x = 11x
- x terms: −2x − 3x = −5x
2.Simplify: 9x + 2x + x + 5x
Answer: 10x + 7x
- x terms: 9x + x = 10x
- x terms: 2x + 5x = 7x
3.Simplify: −x − 6x + 6x − x
Answer: 5x − 7x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: −6x − x = −7x
4.Simplify: −5x + 8x − 4x − x
Answer: −9x + 7x
- x terms: −5x − 4x = −9x
- x terms: 8x − x = 7x
5.Simplify: 4x + 3x + x + 4x
Answer: 5x + 7x
- x terms: 4x + x = 5x
- x terms: 3x + 4x = 7x
6.Simplify: −5x − 3x − 4x − 6x
Answer: −9x − 9x
- x terms: −5x − 4x = −9x
- x terms: −3x − 6x = −9x
7.Simplify: −2x + 6x + 2x + 5x
Answer: 11x
- x terms: −2x + 2x = 0
- x terms: 6x + 5x = 11x
8.Simplify: 6x − 5x + 3x + 2x
Answer: 9x − 3x
- x terms: 6x + 3x = 9x
- x terms: −5x + 2x = −3x
9.Simplify: 7x − 2x − 3x + 7x
Answer: 4x + 5x
- x terms: 7x − 3x = 4x
- x terms: −2x + 7x = 5x
10.Simplify: −3x + 8x + 8x − x
Answer: 5x + 7x
- x terms: −3x + 8x = 5x
- x terms: 8x − x = 7x
11.Simplify: −4x + 8x + 5x − 4x
Answer: x + 4x
- x terms: −4x + 5x = x
- x terms: 8x − 4x = 4x
12.Simplify: 5x + 3x − 6x + 3x
Answer: −x + 6x
- x terms: 5x − 6x = −x
- x terms: 3x + 3x = 6x
13.Simplify: 4x − x + x − 2x
Answer: 5x − 3x
- x terms: 4x + x = 5x
- x terms: −x − 2x = −3x
14.Simplify: −4x − 2x + 8x + 3x
Answer: 4x + x
- x terms: −4x + 8x = 4x
- x terms: −2x + 3x = x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.