Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 3x − 9 when x = 3
Answer: 0
- 3 × 3 − 9
- = 9 − 9 = 0
2.Find the value of 5x + 2 when x = 6
Answer: 32
- 5 × 6 + 2
- = 30 + 2 = 32
3.Find the value of −3x + 8 when x = 7
Answer: −13
- −3 × 7 + 8
- = −21 + 8 = −13
4.Find the value of x + 2 when x = 2
Answer: 4
- 1 × 2 + 2
- = 2 + 2 = 4
5.Find the value of −x − 5 when x = 9
Answer: −14
- −1 × 9 − 5
- = −9 − 5 = −14
6.Find the value of −4x − 2 when x = 1
Answer: −6
- −4 × 1 − 2
- = −4 − 2 = −6
7.Find the value of −5x + 6 when x = 4
Answer: −14
- −5 × 4 + 6
- = −20 + 6 = −14
8.Find the value of 6x + 6 when x = 1
Answer: 12
- 6 × 1 + 6
- = 6 + 6 = 12
9.Find the value of 5x − 3 when x = 6
Answer: 27
- 5 × 6 − 3
- = 30 − 3 = 27
10.Find the value of 5x + 3 when x = 3
Answer: 18
- 5 × 3 + 3
- = 15 + 3 = 18
11.Find the value of 6x + 3 when x = 1
Answer: 9
- 6 × 1 + 3
- = 6 + 3 = 9
12.Find the value of 2x − 1 when x = 3
Answer: 5
- 2 × 3 − 1
- = 6 − 1 = 5
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.