Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 2x − 8 when x = 9
Answer: 10
- 2 × 9 − 8
- = 18 − 8 = 10
2.Find the value of −x − 8 when x = 1
Answer: −9
- −1 × 1 − 8
- = −1 − 8 = −9
3.Find the value of −3x − 8 when x = 6
Answer: −26
- −3 × 6 − 8
- = −18 − 8 = −26
4.Find the value of −3x + 7 when x = 6
Answer: −11
- −3 × 6 + 7
- = −18 + 7 = −11
5.Find the value of −5x − 9 when x = 7
Answer: −44
- −5 × 7 − 9
- = −35 − 9 = −44
6.Find the value of −2x + 6 when x = 5
Answer: −4
- −2 × 5 + 6
- = −10 + 6 = −4
7.Find the value of 3x + 5 when x = 9
Answer: 32
- 3 × 9 + 5
- = 27 + 5 = 32
8.Find the value of −4x + 7 when x = 2
Answer: −1
- −4 × 2 + 7
- = −8 + 7 = −1
9.Find the value of 9x − 9 when x = 7
Answer: 54
- 9 × 7 − 9
- = 63 − 9 = 54
10.Find the value of −x − 2 when x = 7
Answer: −9
- −1 × 7 − 2
- = −7 − 2 = −9
11.Find the value of 3x − 1 when x = 6
Answer: 17
- 3 × 6 − 1
- = 18 − 1 = 17
12.Find the value of 4x − 1 when x = 6
Answer: 23
- 4 × 6 − 1
- = 24 − 1 = 23
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.