Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 8x + 9 when x = 8
Answer: 73
- 8 × 8 + 9
- = 64 + 9 = 73
2.Find the value of 5x − 6 when x = 7
Answer: 29
- 5 × 7 − 6
- = 35 − 6 = 29
3.Find the value of 8x − 3 when x = 8
Answer: 61
- 8 × 8 − 3
- = 64 − 3 = 61
4.Find the value of 7x − 7 when x = 5
Answer: 28
- 7 × 5 − 7
- = 35 − 7 = 28
5.Find the value of 6x + 8 when x = 6
Answer: 44
- 6 × 6 + 8
- = 36 + 8 = 44
6.Find the value of 4x + 1 when x = 9
Answer: 37
- 4 × 9 + 1
- = 36 + 1 = 37
7.Find the value of 4x − 4 when x = 7
Answer: 24
- 4 × 7 − 4
- = 28 − 4 = 24
8.Find the value of 2x + 8 when x = 4
Answer: 16
- 2 × 4 + 8
- = 8 + 8 = 16
9.Find the value of −3x + 6 when x = 7
Answer: −15
- −3 × 7 + 6
- = −21 + 6 = −15
10.Find the value of 6x − 5 when x = 8
Answer: 43
- 6 × 8 − 5
- = 48 − 5 = 43
11.Find the value of 8x − 5 when x = 7
Answer: 51
- 8 × 7 − 5
- = 56 − 5 = 51
12.Find the value of −2x − 1 when x = 3
Answer: −7
- −2 × 3 − 1
- = −6 − 1 = −7
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.