Year 10 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 algebraic expressions worksheet.
Year 10 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −x − 2 when x = 1
Answer: −3
- −1 × 1 − 2
- = −1 − 2 = −3
2.Find the value of −3x + 3 when x = 2
Answer: −3
- −3 × 2 + 3
- = −6 + 3 = −3
3.Find the value of 9x + 9 when x = 9
Answer: 90
- 9 × 9 + 9
- = 81 + 9 = 90
4.Find the value of 7x + 8 when x = −1
Answer: 1
- 7 × (−1) + 8
- = −7 + 8 = 1
5.Find the value of −5x − 7 when x = −3
Answer: 8
- −5 × (−3) − 7
- = 15 − 7 = 8
6.Find the value of 3x + 7 when x = 3
Answer: 16
- 3 × 3 + 7
- = 9 + 7 = 16
7.Find the value of 3x + 1 when x = −1
Answer: −2
- 3 × (−1) + 1
- = −3 + 1 = −2
8.Find the value of −4x + 9 when x = 7
Answer: −19
- −4 × 7 + 9
- = −28 + 9 = −19
9.Find the value of −4x + 5 when x = −6
Answer: 29
- −4 × (−6) + 5
- = 24 + 5 = 29
10.Find the value of −x + 5 when x = 9
Answer: −4
- −1 × 9 + 5
- = −9 + 5 = −4
11.Find the value of 5x + 2 when x = 9
Answer: 47
- 5 × 9 + 2
- = 45 + 2 = 47
12.Find the value of 9x − 6 when x = −1
Answer: −15
- 9 × (−1) − 6
- = −9 − 6 = −15
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.