Year 10 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 volume & capacity worksheet.
Year 10 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
2.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
3.A rectangular prism is 2 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 88 cm3
- V = length × width × height = 2 × 11 × 4
- = 88 cm3
4.A rectangular prism is 13 cm long, 12 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 936 cm3
- V = length × width × height = 13 × 12 × 6
- = 936 cm3
5.A rectangular prism is 15 cm long, 4 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 300 cm3
- V = length × width × height = 15 × 4 × 5
- = 300 cm3
6.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
7.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
8.A rectangular prism is 14 cm long, 8 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 224 cm3
- V = length × width × height = 14 × 8 × 2
- = 224 cm3
9.A rectangular prism is 15 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 990 cm3
- V = length × width × height = 15 × 11 × 6
- = 990 cm3
10.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: