Year 10 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 10 volume & capacity worksheet.
Year 10 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 8 cm long, 8 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = length × width × height = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
2.A rectangular prism is 12 cm long, 10 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 720 cm3
- V = length × width × height = 12 × 10 × 6
- = 720 cm3
3.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 162 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 6
- = 162 cm3
4.A rectangular prism is 5 cm long, 3 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 60 cm3
- V = length × width × height = 5 × 3 × 4
- = 60 cm3
5.A rectangular prism is 9 cm long, 10 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 9 × 10 × 4
- = 360 cm3
6.A rectangular prism is 12 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- V = length × width × height = 12 × 9 × 6
- = 648 cm3
7.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
8.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
9.A rectangular prism is 10 cm long, 4 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 400 cm3
- V = length × width × height = 10 × 4 × 10
- = 400 cm3
10.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: