Year 11 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 exponentials & logarithms worksheet.
Year 11 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Write 34 = 81 in logarithm form.
Answer: log₃ 81 = 4
ax = y means logₐ y = x.
2.Evaluate log₂ 32.
Answer: 5
25 = 32
3.Write 25 = 32 in logarithm form.
Answer: log₂ 32 = 5
ax = y means logₐ y = x.
4.Evaluate log₅ 5.
Answer: 1
51 = 5
5.Write 23 = 8 in logarithm form.
Answer: log₂ 8 = 3
ax = y means logₐ y = x.
6.Evaluate log₁₀ 10000.
Answer: 4
104 = 10000
7.Write 102 = 100 in logarithm form.
Answer: log₁₀ 100 = 2
ax = y means logₐ y = x.
8.Write 101 = 10 in logarithm form.
Answer: log₁₀ 10 = 1
ax = y means logₐ y = x.
9.Write 21 = 2 in logarithm form.
Answer: log₂ 2 = 1
ax = y means logₐ y = x.
10.Write 53 = 125 in logarithm form.
Answer: log₅ 125 = 3
ax = y means logₐ y = x.
11.Evaluate log₂ 16.
Answer: 4
24 = 16
12.Write 32 = 9 in logarithm form.
Answer: log₃ 9 = 2
ax = y means logₐ y = x.
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.