Year 12 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 12 exponentials & logarithms worksheet.
Year 12 Logarithms and Exponential Equations Worksheet — Level 1 — Answers
logₐ y = x means ax = y. Log laws: log a + log b = log ab; log a − log b = log (a ÷ b); log aⁿ = n log a.
1.Evaluate log₁₀ 1000.
Answer: 3
103 = 1000
2.Write 33 = 27 in logarithm form.
Answer: log₃ 27 = 3
ax = y means logₐ y = x.
3.Write 51 = 5 in logarithm form.
Answer: log₅ 5 = 1
ax = y means logₐ y = x.
4.Evaluate log₃ 81.
Answer: 4
34 = 81
5.Evaluate log₁₀ 10000.
Answer: 4
104 = 10000
6.Write 52 = 25 in logarithm form.
Answer: log₅ 25 = 2
ax = y means logₐ y = x.
7.Evaluate log₅ 25.
Answer: 2
52 = 25
8.Write 104 = 10000 in logarithm form.
Answer: log₁₀ 10000 = 4
ax = y means logₐ y = x.
9.Write 34 = 81 in logarithm form.
Answer: log₃ 81 = 4
ax = y means logₐ y = x.
10.Evaluate log₅ 5.
Answer: 1
51 = 5
11.Write 24 = 16 in logarithm form.
Answer: log₂ 16 = 4
ax = y means logₐ y = x.
12.Evaluate log₃ 3.
Answer: 1
31 = 3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.