Year 5 Fractions of Amounts Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 5 fractions worksheet.
Year 5 Fractions of Amounts Worksheet — Level 3 — Answers
Divide by the denominator, then multiply by the numerator.
1.Find of 30.
Answer: 15
- 30 ÷ 2 = 15
2.Find of 15.
Answer: 12
- 15 ÷ 5 = 3
- 3 × 4 = 12
3.Find of 91.
Answer: 65
- 91 ÷ 7 = 13
- 13 × 5 = 65
4.Zoe has 330 stickers and gives away of them. How many stickers does Zoe give away?
Answer: 90 stickers
- 330 ÷ 11 = 30
- 30 × 3 = 90
5.Find of 36.
Answer: 24
- 36 ÷ 6 = 6
- 6 × 4 = 24
6.Find of 126.
Answer: 70
- 126 ÷ 9 = 14
- 14 × 5 = 70
7.Find of 108.
Answer: 90
- 108 ÷ 6 = 18
- 18 × 5 = 90
8.Find of 280.
Answer: 140
- 280 ÷ 10 = 28
- 28 × 5 = 140
9.Archie has 66 stickers and gives away of them. How many stickers does Archie give away?
Answer: 44 stickers
- 66 ÷ 6 = 11
- 11 × 4 = 44
10.Ruby has 110 stickers and gives away of them. How many stickers does Ruby give away?
Answer: 100 stickers
- 110 ÷ 11 = 10
- 10 × 10 = 100
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.